HET WERKPAARD VAN DE TACTISCHE HELIKOPTERGROEP IS DE CH-47D CHINOOK. DEZE ROBUUSTE HELIKOPTER MET TWEE GROTE ROTORS EN KENMERKEND GELUID, IS IN STAAT GROTE HOEVEELHEDEN PERSONEEL EN MATERIEEL TE VERVOEREN.

De dertien Chinooks in dienst van de Koninklijke Luchtmacht zijn de eerste ter wereld met een zogenaamde Glass Cockpit. Dit houdt in dat het instrumentenpaneel volledig is gedigitaliseerd. Alle informatie die voorheen op klokjes was af te lezen is nu zichtbaar op zes beeldschermen. Ook deze helikopter is uitgerust met elektronische zelfbeschermingsmiddelen wat het mogelijk maakt om ook in vijandig gebied te opereren.
Twee piloten vliegen de helikopter en twee loadmasters zijn in de laadruimte aanwezig om de lading te bevestigen en te controleren. Tussen de loadmaster en de vliegers wordt er nauw samengewerkt door middel van voice marshalling. De loadmaster praat de vlieger naar de lading als deze onder de helikopter bevestigd moet worden. De loadmasters kunnen tevens dienen als boordschutter aan de zijkanten of op de laadklep aan de achterkant van de heli. Ook luchtmobiele militairen kunnen hiervoor na een speciale opleiding worden ingezet.