Mortier 81 mm
Collectief infanteriewapen
Kaliber 81 mm 
Gewicht 59,90 kg 
Reikwijdte max 5675 meter 

Toepassing: 

Collectief infanteriewapen. De mortier 81 mm L16 (GBR) is een steilbaanwapen met een gladde schietbuis, dat wil zeggen dat het wapen in een lange boog schiet. Mortieren zijn door hun munitiepakket en door het karakteristieke steilbaanvuur zeer geschikt voor inzet tegen doelen, die moeilijk bereikbaar zijn voor wapens, vurend met directe richting. De mortier kenmerkt zich door het afgeven van steilbaanvuur met een hoge vuursnelheid over een relatief korte afstand ter bestrijding van oppervlaktedoelen.


Het wapen is door de constructie en het gewicht geschikt om over korte afstanden in (twee) draaglasten te worden vervoerd (exclusief munitie). Het is mogelijk met het wapen binnen enkele minuten van hoofdrichting te veranderen.

De Mortier 81 mm is een bovenlader en geschikt voor verschillende typen munitie, zoals rook, licht en de snel ontploffende munitie brisant. Daarnaast is het ook mogelijk om zogenaamde ‘slimme munitie’ mee te verschieten, deze munitie kan gestuurd het doel volgen. Mortieren worden van voren geladen en vuren direct af als de granaat de bodem van de schietbuis raakt